








La începutul anului 1948, scriitorii, apreciind noile orientări ale literaturii române - care cereau crearea unui organism profesional adecvat şi condus de oameni integraţi ideologic în concepţiile şi viziunile nou înscăunate - convoacă o adunare generală a Societăţii - la 9 ianuarie 1948 - şi hotărăsc constituirea Societăţii Scriitorilor din România, organizaţie care ia locul fostei Societăţi a Scriitorilor Români. În noua sa formă, Societatea îşi mărea sfera de activitate, aducând printre membrii săi pe toţi dramaturgii (din Societatea Autorilor Dramatici) precum şi pe scriitorii de alte naţionalităţi, care până atunci activaseră la noi în asociaţii separate. Activul organizaţiei nou întemeiate era format din 248 de scriitori - între care 25 de scriitoare. Preşedinte al Societăţii a fost ales Zaharia Stancu, iar vicepreşedinţi: Gala Galaction, N.D. Cocea, Gaal Gabor şi Al. Şahighian.
O primă izbândă a stăruinţelor depuse de Societate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de creaţie a scriitorilor: obţinerea Decretului nr. 31, din 29 ianuarie 1949, prin care se înfiinţează FONDUL LITERAR. Articolul 3 din acest Decret menţionează: "În vederea asigurării de condiţii favorabile pentru desfăşurarea muncii creatoare a scriitorilor, se înfiinţează pe lângă Societatea Scriitorilor din Republica Populară Română şi sub controlul Ministerului Artelor şi Informaţiilor, o instituţie purtând numele FONDUL LITERAR AL SCRIITORILOR, având drept scop ajutorarea materială a scriitorilor, prin: acordarea de împrumuturi pentru perioada de pregătire a operelor literare; acordarea de ajutoare şi pensii pentru caz de boală, invaliditate, pierderea capacităţii de muncă; asigurarea familiei scriitorului în caz de deces; înfiinţarea şi întreţinerea de case de odihnă, sanatorii, creşe, cămine de copii, cantine etc.; organizarea de cooperative de consum, ateliere pentru deservirea scriitorului etc. [...]. Pentru anul 1949 se alocă FONDULUI LITERAR un prim buget de 30 000 000 de lei."
Noi paşi făcuţi pentru apropiata creare a UNIUNII SCRIITORILOR.
La 25 martie 1949 s-a constituit Uniunea Scriitorilor - forma definitivă de organizare profesională a tuturor literaţilor din ţara noastră: romancieri, nuvelişti, poeţi, dramaturgi, critici, eseişti, traducători.
Adunarea de constituire s-a ţinut la Bucureşti (25-27 martie 1949), în localul Institutului de Ştiinţe Juridico-Administrative. La şedinţa de deschidere au asistat membri ai guvernului şi delegaţii scriitorilor din întreaga ţară. S-a votat atunci noul statut şi a fost ales comitetul de conducere al Uniunii: Mihail Sadoveanu - preşedinte de onoare; Zaharia Stancu preşedinte activ; Mihai Beniuc, Al. Şahighian, M. Novicov, Eugen Jebeleanu, Liviu Bratoloveanu, Ruxandra Pallade - membri în comitet.